Zdroj: http://jfk-fans.cz/clanky/alternativni-svet-jana-kotouce  •  Vydáno: 26.10.2022 18:02  •  Autor: Lmslaver

Alternativní svět Jana Kotouče

1konec

 

Fanoušci Agenta JFK mají Jana Kotouče spojeného s jedna třicátým dílem série pojmenovaným Invaze. Odehrává se v alternativním světě v době druhé světové války. Jan Kotouč je produktivní spisovatel, má na svém kontě přibližně dvě desítky vydaných knih a je známý svým zaměřením na military sci-fi romány. Ale já bych se chtěl tady především zmínit o cyklu České země.

Kotouc-Nad-ceskymi-zememi Autor vytvořil pro svůj projekt propracovaný alternativní svět. Po globální katastrofě (Velká bouře) roku 1848 se zvedly hladiny oceánů a zatopily obrovské části pevniny. Celé státy se ztratily pod vodní hladinou, ale apokalypsa umožnila vznik nových územních celků, například Česko-slovenského království. Každé patriotské srdce zaplesá, Češi získali přístup k moři a zařadili se mezi světové velmoci.

O nějakých sto let později po Velké bouři, se odehrává Kotoučův příběh plný leteckých soubojů, námořních bitev a musím pochválit i velmi povedenou špionážní linii. Ostatně třetí knížka v pořadí V tajné službě Koruny české je věnována především práci agentů rozvědky. Honza Kotouč nezapře, že patří mezi fanoušky Jamese Bonda.Bitva_o_Ceske_zeme_FRONT-416x632 

mapa

Tak jako před více než patnácti lety Miroslav Žamboch a Jiří W. Procházka pečlivě vytvořili svět Johna Kováře se svými pravidly a mezirealitními zákony, se stejnou důkladností přistupoval k univerzu Českých zemí Jan Kotouč. Zformoval historii týkající se Česko-slovenského království po Velké bouři, v knihách najdete mapky se světadíly pozměněnými katastrofou.

Celý cyklus pěti vydaných knih se točí kolem válečného konfliktu mezi Českými zeměmi a carským Ruskem. Poslední vydaná Bitva o české země budí dojem, že je celý cyklus ukončen, ale pevně věřím, že se k takhle vymazlenému alternativnímu světu autor ještě vrátí s dalšími příběhy.