Kategorie: Články

Velký rozhovor s tvůrci série

15-let-jfkFP

 

V rámci oslavy dvacetin Fantasy Planet a zároveň i patnáctin série Agent JFK jsme pro vás připravili závěrečnou lahůdku: rozhovor s duchovními otci agenta Johna Francise Kováře. A dle Jiřího Walkera Procházky (JWP) i Miroslava Žambocha tak dlouhý společný rozhovor údajně zatím nikdy společně neposkytli, tak si ho užijte!

Série Agent JFK, jejímž jste duchovním spoluotcem, slaví letos patnácté narozeniny. Víte o tomhle půlkulatém jubileu?

Jiří Walker Procházka: John Francis Kovář je moje a Mirkovo dítě. (Ještě jsme se ale dodnes nedohodli, kdo je máma a kdo táta.) A rodiče vždycky vědí, kolik je děcku. Minulou středu jsem byl na matrice vyřizovat pro patnáctiletého Johna Francise občanku.

Miroslav Žamboch: Nevěděl jsem o tom, takže tenhle hovor je pro mě překvapení.

Dokážete si ještě po patnácti letech vybavit začátky celé série? Jak vlastně vznikl tenhle nápad?

MZ JWP JWP: Oba jsme napsali každý svůj díl do „české“ série Marka Stona. A protože jsme s Mirkem byli vždycky jedné krve, a zároveň milovníci dobrého piva či vína, jednou v pražské restauraci U kruhu (nedaleko sci-fi speciálky Krakatit) jsme onehdy večer seděli na dvorku pod slunečníky (s dalšími scifisty) a Mirek prohlásil: „Hele, Jirko, proč bychom měli psát do cizího Marka Stonea? My si založíme vlastní, českou sérii.“
„Paráda! A pozveme do ní i ostatní, jak dinousaury, tak začínající mlaďase!“ vykřikl jsem na celé kolo.
„A ženský, pozveme tam i ženský spisovatelky,“ pozvedl pivo Mirek. „Bude to pro chlapy i pro ženský!“
No, tak tohle se odehrálo – nikoli před 15 lety, to vyšel už první díl. Tohle se odehrálo o rok a půl dřív, protože pak se na JFK pracovalo, urputně a pořád.

MŽ: Jirka to popsal přesně. Bylo to přesně tak. Nemám co dodat. Jen, že jsme si to užili, spousta zábavy, vína, diskusí.

Zbytek rozhovoru na Fantasy Planet: https://www.fantasyplanet.cz/literatura/rozhovory/dvacetiny-fantasy-planet-a-patnactiny-serie-agent-jfk-velky-rozhovor-s-tvurci-serie-jirim-walkerem-prochazkou-a-miroslavem-zambochem/


Vydáno: 25.5.2020 11:04 | 
Přečteno: 834x

Autor: Lmslaver
 | Hodnocení:

Komentáře

Přidat komentář >

Nebyly přidány žádné komentáře.