Kategorie: Články

Knižní obálka - Agent JFK

obaka-vitez

 

Před pár dny skončila soutěž/anketa Bitva obálek, nejvíce hlasů dostala ilustrace z nezařazeného dílu – povídkové sbírky Svůj svět si musíme zasloužit od výtvarníka Lubomíra Kupčíka.

 

Česká sci-fi/fantasy série Agent JFK a má na kontě přes čtyřicet pokračování s nejrůznějšími kresbami na obalu. Jsou mezi nimi více akční obálky, jiné evokují svým romantickým nádechem staré rodokapsy, některé prozrazují kousek děje, nebo pouze naznačují prostředí, kde se příběh odehrává.

 

Nahlédneme trochu pod pokličku, jak obálky vznikají a dovolím si pár slov k historii.

Obálka knihy prodává napsaný příběh a platí to i u série Agent JFK. Nejeden fanoušek této série naskočil na tuhle vlnu tím, že si koupil až ixtý díl, protože ho zaujala kresba na brožované vazbě.

Jak vlastně taková obálka vzniká? Autor textu dodá ilustrátorovi námět, svou ideu, co by si na obálce knihy představoval. Výtvarník zpracuje skicu, kterou prokonzultuje s autorem a jejich vzájemná komunikace pokračuje až do konečné podoby namalovaného obrázku. Někdy se opravdu řeší nejmenší detaily, jakou barvu mají vlasy zobrazované postavy, nebo se ladí velikost a tvar zbraně na coveru.

faze-obr

První díl s názvem Pašerák vyšel v září 2005 v nakladatelství Triton s obrázkem od Dany Haferové. Ta si musela poradit s nelehkým úkolem, namalovat muže na střeše vlaku, bojujícího s tajemným nebezpečím nad ním. Jak dopadlo stejné zadání obálky v roce 2012 v podání Jana Doležálka můžete porovnat zde:http://jfk-fans.cz/knihy/agent-jfk-01-paserak-m.zamboch-j.w.prochazka

Obálku k druhému dílu vytvořil Jan Patrik Krásný, oheň, prach a krev – ráz bojiště je z jeho obrázku doslova cítit. V roce 2017 při druhém vydání knihy vyšla i nová verze ilustrace.

Od třetího dílu až po desátý přebírá štafetu Jan Doležálek, který má jednoznačně smysl pro zachycení atmosféry příběhu. Dynamika a akce nechybí v žádném jeho coveru.

Jedenácté pokračování (Podhoubí smrti) zpracoval opět Jan Patrik Krásný. Vznášející se helikoptero-vážka nad obřími houbami na pozadí pražského panoramatu musí zaujmout každého, kdo má rad sci-fi.

Na dalších třech dílech (12,13,14) pracoval Marek Hlavatý, propracované malby, z drsného ztvárnění prostředí Prokletí legendy mi dodnes přebíhá mráz po zádech.

Od šestnáctého po pětadvacátý díl (mimo č.18) maloval obálky Tomáš Jedno, převládá tajemné zpracování námětu, mezi mé oblíbené z tohoto období patří jednoznačně pašerácko-letecké díly (16, 24), nebo okouzlující Odplata 2 s letícím kočárem nad Kaplického chobotnicí – zamýšlenou Národní knihovnou.

Petr Vyoral vytvořil obálky dílů 15, 18 a od roku 2011 nás stabilně těší svými malbami na všech dalších pokračováních. Petr dokáže svým stylem, přesto flexibilně vytvořit obrázek akční, romantický, nebo plný tajemna. Za sebe musím říct, že jsem maximálně spokojený s jeho bravurním výkonem, který odvedl na mých dílech Agenta JFK i X-Hawka. Ze všech obálek na kterých se podílel v sérii musím zatleskat velice povedenému coveru povídkového speciálu Soumrak světů (33) a věřím, že nás od Petra čekají další skvělé kousky v budoucnu. Oficiální stránky Petra Vyorala:http://petrvyoral.cz/

Samozřejmě nesmím zapomenout na nezařazený povídkový speciál z roku 2009 Svůj svět si musíme zasloužit, a ilustrátorský klenot Lubomíra Kupčíka, který získal první místo v naší anketě Bitva obálek.

V tomto povídkovém speciálu jsou vnitřní ilustrace od malířů, kteří se zapojili do této první české sci-fi/fantasy knižní série.

JFK33_cover

agent-jfk13a Pokud byste si chtěli prohlédnout všechny obálky na jednom místě, navštivte mapu příběhů na jfk-fans:http://jfk-fans.cz/kde-jfk-byl

Už osmnáct let vychází knihy Agent JFK a doufám že nás čeká ještě pár let s dobrými příběhy i nádhernými ilustracemi. Fanoušci Agenta JFK si ke skvělým příběhům zaslouží i úžasné obálky.


Vydáno: 2.6.2023 19:57 | 
Přečteno: 675x

Autor: Lmslaver
 | Hodnocení:

Komentáře

Přidat komentář >

icon , Pořadí obálek odpovědět
Lmslaver
První místo: Svůj svět si musíme zasloužit (speciál)
Druhé místo: Jeruzalemský masakr (JFK 10)
O třetí místo se dělí : Se smrtí v zádech (JFK 06), Válka Pašeráků (JFK 24), Zatmění (JFK 09)
Další obálky už dostaly pouze po jednom hlasu: JFK 02, JFK 08, JFK 12, JFK 13, JFK 17, JFK 20, JFK 21, JFK 22, JFK 33.
, - odpovědět
avatar
bylo by možné zveřejnit i další pozice z hodnocení??
prošel jsem všechny obálky v knihovničce a většina se mi hodně líbí, z těch nejoblíbenějších
2/10/12/13/19/21/22/23/24/01
víc to zredukovat nejde :-D